گام بلند تبريز به سوي شهر دوستدار کودک



 






  • گام بلند تبريز به سوي شهر دوستدار کودک

    با اين طرح که با هدف ايجاد آمادگي براي اداره شهر دوستدار کودک با محوريت کودکان و ارتقاي زيرساخت‌ها تعريف شده بود، بيش از 5 ناحيه و منطقه آموزش و پرورش در تبريز همراهي کردند. در ادامه از حدود 2 سال قبل برنامه‌هاي شهر دوستدار کودک با محوريت کودکان در طراحي برخي فضاهاي شهري از جمله ائل‌گلي مورد توجه قرار گرفت. احداث پارکي در ابتداي کوي دادگستري با مختصات ويژه و تجهيز آن با عناصر خلاقانه که امکان بازي مستقل و طولاني کودکان و حتي مديريت کودکانه را فراهم مي‌کرد، از ديگر اقدامات بود. با اين حال، تحقق شهر دوستدار کودک - به اعتقاد کارشناسان - تلاش‌هاي همه‌جانبه و بيشتري را طلب مي‌کند.



    • پرهيز از حرکت‌هاي نمايشي


    استاد علوم تربيتي و روانشناس حوزه کودک در تبريز با بيان اين‌که مرکز استان براي پيوستن به شهر دوستدار کودک هنوز نتوانسته است از موقعيت قرمز يونسکو به موقعيت آبي مورد تاييد اين نهاد بين‌المللي برسد، اظهار مي‌کند: براي درک اين موضوع بايد به بي‌اطلاعي عمومي در مورد حقوق کودکان، نبود مراکز بازي و تفريح کافي براي کودکان به‌ويژه در حاشيه شهر، عدم امکان تعريف نقش براي کودکان در محيط‌هاي کوچک از پيش طراحي شده مانند شهربازي‌هاي سرپوشيده و عوامل پيش پا افتاده‌اي مانند عدم استفاده کودکان از امکانات پارک‌ها به صورت مستقل اشاره کرد. «نسرين ثنايي» با انتقاد از حرکت‌هاي نمايشي در حوزه حقوق کودکان ادامه مي‌دهد: قبل از اين‌که به فکر حرکت‌هاي بدون نتيجه مانند اختصاص يک روز به نقاشي کودکان در يک پارک شهر يا رنگ‌آميزي ديوارهاي يک پارک براي کودکان باشيم بايد زيرساخت‌هاي ساده‌اي مانند تجهيز بيشتر پارک‌ها براي کودکان و همچنين توجه بيشتر به کودکان نيازمند حمايت را مورد توجه قرار دهيم. در اکثر پارک‌هاي تبريز تنها يک سرسره پلاستيکي براي بازي و تفريح کودکان تعبيه شده و در برخي ديگر هم يک تاب به آن اضافه شده است در حالي که مي‌توان بيش از اينها در حوزه کودکان و توجه به حقوق آنان سرمايه‌گذاري کرد.


    وي بيان مي‌کند: تبريز تجربه خوبي در توجه به حوزه کودکان دارد و در گذشته يکي از ارکان حمايتي جامعه متعلق به کودکان بوده است. محل فعلي بازار حرمخانه در گذشته محيطي کودکانه با همين عنوان در مجاورت بازار و حوزه علميه داشته است که کودکان در آن نقش مديريتي در مقابل يکديگر ايفا مي‌کرده‌اند. ورود افراد بزرگسال به آنجا محدوديت داشت و خود کودکان بيشتر نقش‌هاي اجتماعي را بر عهده داشتند. در حال حاضر هم مي‌توان ثمن‌هاي اختصاصي کودک با نقش‌آفريني کودکان در تبريز راه‌اندازي و به کودکان خود بيشتر اعتماد کنيم. اين استاد علوم تربيتي توجه به حقوق کودکان و تحقق شهر دوستدار کودک را ضمانتي براي رعايت حقوق همه جامعه عنوان مي‌کند و مي‌افزايد: زماني که حقوق ضعيف‌ترين افراد يعني کودکان در جامعه پايمال نشود طبيعي است که حقوق افراد ديگر هم پايمال نخواهد شد.



    • حمايت از سمن‌ها و خيرين


    مديرکل بهزيستي استان نيز با بيان اين‌که افزايش ضريب حمايتي از حقوق کودکان از جمله رويکردهاي بهزيستي است، مي‌گويد: در اين زمينه بيشترين و موثرين نقش را سازمان‌هاي مردم‌نهاد و خيرين بر عهده داشته‌اند و در حال حاضر نيز حمايت‌هاي خوبي در اين حوزه صورت مي‌گيرد. «محسن ارشدزاده» خبر هاي مرتبط با روند افزايشي تعداد کودکان کار در تبريز را رد مي‌کند و ادامه مي‌دهد: بنا بر آمار، تبريز در مقايسه با شهرهاي بزرگ کشور درصد کمي کودک کار دارد و کودکان کار هم اغلب توسط خانه‌هاي کودک جذب و حمايت مي‌شوند و در آنجا، ضمن آموزش کودک، حمايت از خانواده


    او و تقويت اقتصادي و فرهنگي آن هم صورت مي‌گيرد. وي با يادآوري اين‌که سمن‌ها و خيرين مي‌توانند در ارتقاي جايگاه کودکان در تبريز نقش موثرتري داشته باشند، اظهار مي‌کند: تحقق شهر دوستدار کودک در تبريز با پايش وضعيت کودکان به صورت منظم امکان‌پذير است. اين پايش زماني مي‌تواند با اعتماد عمومي همراه باشد که از سوي سمن‌ها و تشکل‌هاي غيردولتي انجام و دسترسي کودکان به حقوق قانوني خود از سوي اين سمن‌ها پيگيري شود. طبيعي است که دولت از همکاري مردم در اين زمينه حمايت مي‌کند و از اين تشکل‌ها هم انتظار دارد اقدامات خلاقانه‌اي در اين زمينه انجام دهند و منطبق با الگوهاي ارائه شده از سوي يونيسف در اين حوزه حرکت کنند.



    • جهش اميدوارکننده


    همچنين، عضو و سخنگوي شوراي شهر تبريز با اشاره به وضعيت فعلي شهر دوستدار کودک در تبريز مي‌گويد: تبريز در اين زمينه تقريبا پيشگام است و برنامه‌هاي زيرساختي را از چند سال قبل آغاز کرده است. اعتقاد شهرداري و شوراي شهر سپردن کار به دست کودکان و فراهم کردن زيرساخت‌هاي منطبق با نياز و خواست آنهاست. در اين زمينه اقدامات متعدد اما گاه پراکنده‌اي انجام شده است، از جمله اين‌که فرهنگسراي الغدير در غرب اين شهر به عنوان يکي از بزرگ‌ترين کانون‌هاي فرهنگي متعلق به شهرداري برنامه‌هايي در اين زمينه داشته يا شهردار مدرسه که از ديگر اقدامات بوده است.


    «کريم صادق‌زاده» مي‌افزايد: اما اين اقدامات بايد منطبق با جدول يونيسف باشد. بر همين اساس، نشست‌هايي با حضور کارشناسان يونيسف در تبريز برگزار شده و تبريز نيز آمادگي و داوطلبي خود را همراه با چند شهر ديگر اعلام کرده، اما اين روند طولاني‌مدت و چندين ساله است. وي به ارتقاي جايگاه تبريز در حوزه شهر دوستدار کودک معتقد است و تاکيد مي‌کند: در حال حاضر با همکاري سمن‌ها، فعالان حوزه کودک و شهرداري مناطق طراحي‌هاي خوبي در حوزه فضاي شهري براي پارک‌هاي تبريز انجام مي‌شود. اما گام بلند تبريز در رسيدن به شهر مطلوب دوستدار کودک در پارک 10 هکتاري مرکز شهر خواهد بود که در محل فعلي پادگان ارتش در حال احداث است. سالن‌ها و پرديس‌هاي متعدد ويژه کودکان به صورت دائمي در اين پارک ايجاد مي‌شود و مي‌توان گفت يک شهر کوچک براي کودکان در اين محل در حال احداث است.


    همچنين، در محوطه کانون پرورش فکري کودکان تبريز فضاي خوبي با الگوگيري از محيط شهري اما در ابعاد کوچک‌تر براي کودکان طراحي شده است. اين عضو شوراي شهر به کمبود بودجه اختصاصي براي اين اقدامات و تبديل تبريز به شهر دوستدار کودک اشاره مي‌کند و ادامه مي‌دهد: سال‌هاي قبل بودجه‌هاي خوبي به اين موضوع اختصاص پيدا مي‌کرد که البته عنوانش بودجه‌ فرهنگي بود. شوراي شهر قصد دارد در بودجه سال 99 رقم خوبي در اين زمينه در نظر بگيرد، اما سرمايه اصلي‌ براي تحقق شهر دوستدار کودک سمن‌ها و تشکل‌هاي مردمي هستند که از گذشته نيز در اين حوزه
    فعال بوده‌اند.







مشخصات

تبلیغات

محل تبلیغات شما
محل تبلیغات شما محل تبلیغات شما

آخرین وبلاگ ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

Tonya انارهای خونی شهرجذام Chris John ideaforcooking وبلاگ دفتر معماري پيک تبريز - EPIC-Architects.com چت|چت فارسی|باران چت|عسل چت|پرشین چت زندگی نامه محمدمهدی مشهد گل